-
Ftp Server Kurulumu Ve Yapýlandýrýlmasý
Ftp Server Kurulumu Ve Yapýlandýrýlmasý
Amaç :
Microsoft FTP server kurulumunu anlatmak, farklý userlar için farklý yetki modelleri geliþtirmek, yapýlandýrma hakkýnda bilgi vermek.
Ýlgili Ýþletim Sistemleri :
Windows 2000 Professional
Windows 2000 Server Ailesi
Windows XP Professional
Windows 2003 Server Ailesi
Temel Tanýmlar :
FTP (File Transfer Protocol) : TCP 21 no'lu portu kullanan, dosya transfer protokolüdür. Hýzlý dosya transferi için geliþtirilmiþtir. Görsel öðelerden uzak, sadece dosya transferi amaçlý kullaným içindir.
NTFS Permissions (NTFS Yetkileri) : NTFS dosya sistemi yetkileridir. Kullanýcýlarýn, dosya ve klasörlere ne ölçüde eriþebileceðinin belirlenmesini saðlar.
FTP Client (FTP Ýstemcisi) : FTP sunucusuna baðlanmak için kullanýlan yazýlýmdýr. Bugün kullanýlan en popüler yazýlým CuteFTP' dir. Alternatif pekçok FTP yazýlýmý mevcuttur.
Uygulama :
1. FTP Kurulumu :
Bu makalede anlatýlan herþey, Windows XP Professional iþletim sistemine göre anlatýlacaktýr. Temelde kurulum ve ayarlamada pekçok þey ayný olsa da bazý farklýlýklar olabilir. Kuruluma baþlamadan önce, iþletim sisteminizin dökümanlarýný incelemeniz oldukça yararlý olacaktýr.
FTP kurulumu için öncelikle Control Panel (Denetim Masasý)' dan Add/Remove Programs (Program Ekle/Kaldýr) bölümüne geliniz.
FTP sunucunuzu kurmak için, solda bulunan "Windows Bileþenlerini Ekle/Kaldýr" düðmesine bastýktan sonra Internet Information Services (IIS)' i seçip sað alt köþedeki "Details (Ayrýntýlar)" düðmesine basýnýz.
Bir sonraki adýmda karþýmýza bazý seçenekeler çýkacak. Bu seçeneklerden WWW (World Wide Web) hizmetini de kurabileceðimiz gibi, sadece FTP yada SMTP hizmetlerinide kurabiliriz. Bu adýmda FTP sunucusunu kurmak için Dosya Aktarýmý Ýletiþim Kuralý FTP' yi seçtiðimizde, Ortak Dosyalar ve Internet Information Services Ek Bileþeni de otomatik olarak seçilir.
Yukardaki resimdeki yerleri iþaretleyip "Tamam" düðmesine basýldýðýnda kurulum iþlemi baþlayacaktýr. Kurulum esnasýnda sizden iþletim sisteminizin CD si istenebilir.
Kurulum tamamlandýktan sonra, Denetim Masasý > Yönetimsel Araçlar (Administrative Tools) kýsmýna bir konsol daha eklenmiþ olur. Bu konsol sayesinde FTP mizi yapýlandýracaðýz.
2. FTP Server'ýn Yapýlandýrýlmasý :
Kurulum iþlemi sonunda Yönetimsel Araçlar'a eklenen Internet Information Services (IIS) konsolu çalýþtýrýlýr.
WWW World Wide Web servisini kurmadýysanýz yukardaki Web Siteleri dizinini göremezsiniz. Yeri gelmiþken, Windows XP Professional ve Windows 2000 Professional sadece birer site ve birer FTP kurmanýza izin verirken, server iþletim sistemlerinde herhangi bir kýsýtlama yoktur. Server iþletim sistemleri, birden fazla site ve FTP sunucusunu tek IIS de host edebilmenize izin verir.
Ýlk ayarlarý yapmak için Varsayýlan FTP sitesi seçilir ve sað tuþla özelliklerine gelinir.
Burada ayarlamamýz gereken pek fazla ayar bulunmamakta ancak Baðlantý kýsmýnda varsayýlan olarak 10 olan baðlantý sayýsýný baðlantý hýzýnýza göre uygun bir deðere getirmeniz önerilir. 128/32 ADSL baðlantý için bu deðeri 2 yapmak daha uygun olacaktýr. Baðlantý Zaman Aþýmý ise kullanýcý ne kadar süre iþlem yapmazsa baðlantýsýnýn kesileceðini ifade eder. Daha önceden FTP ayarlarýnýzý yaptýysanýz Geçerli Oturumlar düðmesine basýp, FTP nize o anda baðlý kullanýcýlarý görebilir ve baðlantýlarýný kesebilirsiniz. Güvenlik Hesaplarý sekmesine geçebilirsiniz.
Kullanýcý þifre girmeden FTP' ye eriþemez. Anonim baðlantýya izin yok.
Kullanýcý þifre girmeden FTP' ye eriþebilir. Anonim baðlantýya izin var.
Yukardaki resimde 1 ile gösterilen yerdeki "Anonim Baðlantýlar Kullanýlabilsin" seçeneðini seçerseniz, FTP'nize eriþmek için herhangi bir þifre yazmaya gerek kalmaz. Þifre yazmadan kullanýlar FTP'nize eriþebilirler. 2 ile gösterilen yerdeki "Yalnýzca Anonim Baðlantýlar Kullanýlabilsin" seçeneðini seçerseniz, kullanýcýlar parola girseler bile anonim user olarak servera baðlanýrlar. Bu seçeneði seçmemeniz önerilir. Bu ayarlarý yaptýktan sonra iletiler sekmesine
Baþlýk kýsmýna yazacaðýnýz mesaj, dýþardan FTP sunucunuza baðlanan kiþilere gösterilecek ilk iletidir. Hoþgeldiniz kýsmý ise FTP' nize kullanýcý baðlandýktan sonra görmesini istediðiniz ve bilgi veren ikinci kýsýmdýr. Çýkýþ kýsmýna ise baðlantý süresi aþýldýðýnda kullanýcýnýn baðlantýsý kesilmeden önce kullanýcýya gönderilecek mesajý belirteceðiniz alandýr. En Çok Baðlantý Sayýsý ise ayný anda baðlanmasýna izin verdiðiniz maksimum kullanýcý sayýsýnýn aþýlmasý durumunda, kullanýcýlara gösterilmesini istediðiniz iletidir. Giriþ Dizini sekmesine artýk geçebilirsiniz.
Giriþ Dizini sekmesinden FTP' nizin giriþ dizinini, dizin listeleme biçimini, dizin yetkilerini ayarlayabilirsiniz. Varsayýlan olarak c:\inetpub\ftproot giriþ dizinidir. Ýsterseniz bir sabit diskinizin ya da bir disk bölümünü FTP amaçlý kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli ayar burada Okuma ve Yazma'ya izin verilmiþ olmasýdýr. Yetkilendirmeyi NTFS izinleri ile yapacaðýz.
3. FTP Ýzinlerinin ve Kullanýcý Klasörlerinin Oluþturulmasý :
Yukarda anlatýldýðý gibi FTP ayarlarýný yaptýktan sonra artýk kullanýcý izinlerini tanýmlayabiliriz. Mevcut durumda FTP sunucumuza kullanýcý adý þifre girilmeden dosya gönderimi (upload) ve dosya çekimi (download) yapýlabilir. Bu durumu önlemek için NTFS izinlerini kullanacaðýz. Öncelikle ftproot klasörünün NTFS izinleri ile oynamamýz gerekiyor. c:\inetpub\ftproot dizininin NTFS ayarlarýný aþaðýdaki þekilde ayarlayýnýz.
Administrators grubuna ve SYSTEM'e Full yetki verin Users grubuna ise sadece Oku ve Klasör içeriðini listele yetkilerini verin. Böylece þifre girmeyen kullanýcýlar FTP nizdeki dosyalara eriþebilecek ancak dosya gönderemeyecekler.
Not : Eðer þifre girmeden anonim baðlanan kullanýcýlarýn dosyalarýnýzý indirebilmesini istemiyorsanýz Users grubuna Oku yetkisi vermeyiniz.
Eðer bazý kullanýcýlara özel dizinler açmak istiyorsanýz, yeni kullanýcýlar oluþturun ve kullanýcý adý ile ayný sanal dizin ve ftproot dizini altýnda kullanýcý adý ile ayný klasör oluþturun. Sanal dizin oluþturmak için, Internet Information Services konsolundan Varsayýlan FTP Sitesi seçiliyken sað týklayýp Yeni > Sanal Dizin 'i seçin.
Örnek amaçlý olarak, test adýnda bir kullanýcý adý, ftproot altýnda test adýnda bir klasör ve Varsayýlan FTP Sitesi altýnda test adýnda bir sanal dizin oluþturdum. Sanal Dizin yolu olarak, c:\inetpub\ftproot\test i gösterdim ve Okuma/Yazma için yetki verdim.
Yaptýðýmýz bu ayarlar sonunda, test kullanýcýmýz FTP mize kendi kullanýcý adý þifresi ile baðlandýðýnda, direk olarak kendi dizinine baðlanacak ancak isterse ana dizin olan c:\inetpub\ftproot'a da eriþebilecek. Fakat küçük bir ayar daha yapmamýz gerekiyor. Yine ayný þekilde test klasörünün de NTFS izinleri ile oynamamýz gerekiyor. test klasörünün NTFS izinlerini aþaðýdaki þekilde ayarlayýnýz.SuperZheraSuperZhera
Bu Konu Ýçin Etiketler